Stomatologie copii
Dinții temporari isi fac debutul in primele 6 luni in cavitatea bucala a copilului si se mențin cam pana in jurul varstei de 12-13 ani. In cazuri rare ei se pot mentine dincolo de perioada adolescenței si in cazuri cu totul excepționale ei pot persista pe tot parcursul vieții.
Din pacate dinții temporari sunt frecvent neglijați datorita misconcepției conform careia ei nu sunt importanți deoarece se schimba. Realitatea insa le atribuie niste roluri destul de importante atat in timpul copilariei cat si niste consecințe ulterioare in timpul adolescenței si dincolo de ea.
Dinții temporari sunt mai mici, mai subtiri si prin urmare mult mai friabili cand sunt confruntați cu anume injurii ca si caria dentara sau traumatisme. Prin urmare prima vizita la medicul stomatolog se va face in condiția in care copilul este suferind, urmand ca el sa asocieze vizita la stomatolog cu o experiența neplacuta si prin urmare neglijandu-si problemele stomatologice pana cand tot o situație extrema il va aduce in aceeasi poziție.
Fiecare dinte temporar prezinta o anumita perioada in care el este schimbat, lasand loc omologului permanent. In cazul in care el este pierdut prematur sau persista dincolo de perioada de exfoliere, el perturba ordinea de erupție a dinților permanenți, urmand ca in adolescența si mai tarziu dinții sa fie inghesuiți oferind un aspect dizgrațios.
Pentru a evita astfel de situatii neplacute, recomandam vizite cat mai frecvente la stomatolog pentru a depista din timp eventuale probleme si rezolvarea lor cat timp nu vor fi o trauma pentru copil. Astfel copilul nu asociaza vizita la stomatolog cu o experiența neplacuta si nu se opune pe viitor. Pe langa plombarea dinților se mai poate realiza si sigilarea dinților. Dinții prezinta pe suprafața lor niste sanțuri adanci si neregulate. De regula pe fundul acestor sanțuri isi face debutul caria dentara datorita faptului ca peria nu ajunge sa igienizeze aceste zone. Sigilarea dentara consta in umplerea acestor sanțuri naturale ale dinților cu un material fizionomic, acelasi ca si la plombe, astfel sanțurile sunt desființate iar caria nu mai are loc unde sa debuteze pe dinți.