Parodontologie
La nivelul cavitații bucale parodonțiul reprezinta complexul de structuri care susține dintele. Acesta este format din osul maxilar in care este implantat dintele si de gingie. In absența dinților aceste structuri se reduc datorita lipsei de stimuli pe care le primesc in prezența dinților.
In situația in care sunt prezenți dinți aceste structuri pot totusi sa se reduca in dimensiuni aparand asa-numita parodontita marginala, numita si impropriu “parodontoza”. Cauza principala pentru aceasta boala sunt bacteriile din cavitatea bucala care au si niste factori favorizanți cum ar fi tartrul ,lucrari protetice sau plombe necorespunzatoare, forțe ortodontice gresit conduse , obiceiuri vicioase sau chiar mostenirea genetica.
Daca cu decenii in urma singurul tratament pentru aceasta boala era extracția dentara, in ziua de astazi exista totusi niste tratamente mai mult sau mai putin complicate care pot avea ca rezultat pastrarea dinților pe arcada si refacerea parodonțiului. Intr-o prima faza a tratamentului se poate opta pentru un detartraj si un periaj profesional pentru reducerea grosiera a incarcaturii microbiene. Asociat cu acestea poate fi o igiena riguroasa practicata acasa de pacient, combinata cu utilizarea apei de gura. In etapele mai tarzii ale unei boli avansate, pe langa masurile deja amintite se poate institui un tratament antibiotic pe cale generala sau locala in urma caruia se poate obtine o regenerare a osului sau gingiei, desigur dupa ce au fost eliminați si factorii favorizanți ai bolii.