Estetica dentara
Zâmbetul tău vorbește despre tine.
El creează întotdeauna prima impresie a celor din jur. Un zâmbet frumos și natural va deveni probabil cel mai puternic atribut al tău.
În cabinetul nostru realizăm toate tipurile de tratamente stomatologice disponibile la ora actuală în stomatologia modernă.
Alb Studio are o dotare modernă, tehnologie de ultimă generație și experiența de peste 10 ani a unor medici primari si specialiști în diverse domenii.
In ultimele decenii, datorita dorintei de a reda naturaletea si un aspect cat mai placut restaurarilor dentare, s-a diferentiat o noua ramura in medicina dentara, si anume ESTETICA DENTARA.
Conceperea si realizarea “zambetului perfect”, pe langa criteriile morfo-functionale, tine cont si de criteriile estetice; buzele, zona de gingie fixa si dintii sunt elementele principale in redarea acestuia. Fiecare element, la randul lui, are unele variatii ce influenteaza estetica: buzele – forma, culoarea, simetria, linia surasului; gingia – forma, culoarea, textura, simetrie, papilele gingivale, volumul; dintii – dimensiuni, forma, culoare ( translucenta, opalescenta, nuanta de baza), pozitie.
Din categoria restaurarilor estetice fac parte lucrarile integral ceramice, lucrarile ceramice cu schelet de zirconiu si fatetele dentare. Lucrarile integral ceramice sunt recomandate pentru restaurari estetice a dintilor frontali (din fata) avand un aspect estetic excelent. Lucrarile ceramice pe suport de zirconiu sunt combinatia perfecta intre estetica superioara si rezistenta; datorita modului de prelucrare a zirconiului – sisteme computerizate de frezare – si a costului materialului, aceste tipuri de lucrari au ca dezavantaj major pretul foarte ridicat.
Vedeta esteticii dentare in momentul de fata sunt fatetele dentare. Ele pot imbunatatii forma, pozitia, aspectul si culoare dintilor. Aceste restaurari necesita o preparatie minim invaziva a dintilor, sau in unele cazuri, se pot realiza fatete fara a fi necesara vreo preparatie.
Pentru mai multe detalii, va asteptam la o consulatie in scop estetic.
Albirea dentara
Societatea modernă în care trăim ne impune ca standarde de frumusețe un zâmbet cât mai alb și mai frumos, care semnifică pentru ceilalți tinerețe și încredere în sine. De aceea peste 75% dintre pacienți, când sunt intrebați ce ar schimba la zâmbetul lor, răspund fără ezitare: culoarea.
Culoarea dinților naturali poate fi schimbată prin mai multe procedee:
- albirea cu geluri de albire;
- fațetarea directă în cabinet din compozite;
- fațetarea ceramică cu fațete laminate ceramice realizate în laborator.
Dintre aceste tehnici, albirea prin metode chimico-oxidative folosind geluri de albire este procedeul cel mai puțin invaziv, care nu necesită îndepărtare de țesut dentar, prin care se poate deschide culoarea dinților naturali. Tratamentele de albire pot fi realizate în cabinetul stomatologic sau la domiciliul pacientului sub, supravegherea medicului stomatolog.
De ce își schimbă dinții culoarea? Dinții noștri pot avea de la început o nuanță mai închisă sau pot să devină mai colorați odată cu înaintarea în vârstă, prin subțierea smalțului dentar, prin colorații de suprafață datorate consumului de băuturi colorate (sucuri, vin, cafea, ceai) sau fumatului, prin traumatisme, fracturi coronare cu devitalizarea dinților frontali, sau prin tratamente vechi. și pentru ca un zâmbet cu "dinți albi" sugerează celor din jur ideea de tinerețe, tot mai mulți pacienți solicită tratamente de albire, cele realizate in cabinet fiind cele mai mai frecvent solicitate.
Tratamentele de albire în cabinet (numite și in-office sau chairside bleaching) oferă pacienților rezultate imediate, într-o ședintă de aproximativ o oră luminozitatea dinților Dvs. putând fi schimbată cu pâna la 16 nuanțe. În cabinetul nostru folosim cel mai modern procedeu de albire cu lampa Zoom a firmei Discus Dental USA. Procedeul de albire se aplică întotdeauna sub izolare cu diga, o folie speciala de cauciuc, pentru a proteja țesturile moi.
Tratamentele de albire la domiciliu sunt o altă alternativă care oferă rezultate deosebit de bune, în care materialul de albire sub formă de gel este aplicat in gutiere pe care pacienții le poartă câte 4-8 ore noaptea timp de una sau două săptămâni.
Tratamentele de albire le aplicam la pacienți cu o dantură sănătoasă sau care și-au realizat toate tratamentele restaurative odontale sau protetice absolut necesare. Credem că albirea realizată la acești pacienți le va oferi un zâmbet mai luminos și va constitui un atu pentru afirmarea lor socială și profesională.
Zirconiul în medicina dentară
Zirconiul este unul dintre materialele ce a revoluţionat estetica dentară. Zirconiul este un element chimic ce face parte din grupa metalelor tranziţionale. Culoarea naturala difera de la incolor, alb-gălbui pana la brun.
În medicina dentară se foloseşte sub forma de oxid de zirconiu, ce se prezintă sub formă de blocuri de formă şi mărimi diferite. Printre proprietăţile zirconiului se numără: rezistenţă şi duritate crescute, biocompatibilitate – nu are efect alergic şi nu corodează, transluciditate similară cu dintele natural.
Modul de prelucrare a zirconiului este prin frezare, cu ajutorul unor sisteme computerizate. După prepararea dintelui/dinţilor se obtine prin scanare (fie direct în cavitatea orală, fie a modelului de gips) amprenta digitală. Cu ajutorul softurilor speciale, se realizează tipul de lucrare dorit. După proiectare se trimit informaţiile la maşina de frezat, care cu ajutorul unor freze speciale execută frezarea blocului de zirconiu. La ora actuală, zirconiu se foloseşte fie ca un schelet pe care ulterior vine aplicată ceramica, fie ca lucrare integral din zirconiu (folosite mai ales in zona laterală).
Avantajele lucrărilor din zirconiu sunt: estetică superioară, stabilitate ridicată, biocompatibilitate si bioinertie. Datorită modului de prelucrare şi a costului materialelor, lucrările de zirconiu au un preţ mai ridicat, dar calitatea şi estetica sunt pe măsură.
Fatetele dentare
In articolul precedent, Estetica dentara, spuneam ca vedetele esteticii sunt fatetele dentare. In randurile ce urmeaza vom detaila pe scurt subiectul, explicand tipurile de fatete ce se pot realiza.
Fatetele sunt niste lucrari protetice ce imbraca suprafata exterioara a dintelui. Cu acest tip de restaurare se pot corecta multe din aspectele inestetice ale dintilor. Printre situatiile in care se indica fatetarea sunt: restaurarea dintilor fisurati sau ciobiti, modificari de culoare sau pete inestetice pe suprafata dintilor, dinti inghesuiti sau incalecati, dinti care au fost scurtati datorita unui proces de uzura, pentru a inchide spatii inestetice formate intre dinti. Sunt cazuri in care nu se pot realiza fatete, cum ar fi: dinti cariati cu distructii avansate sau obturatii (“plombe”) de dimensiuni mari, inghesuiri severe, bruxismul (“scrasnitul”).
Fatetarea este o manopera destul de conservativa fata de tesutul dentar, astfel ca in unele cazuri se pot realiza fara nici o preparatie (nu se indeparteaza tesut dentar), iar alteori se indeparteaza 0,3-0,5 mm din smalt.
Fatetele dentare sunt confectionate din diferite tipuri de materiale si prin diferite tehnici. Scopul lor ramane acelasi, indiferent de materialul folosit, sa acopere suprafata dintelui pentru a obtine un zambet perfect. Ceramica, compozitul (material plastic) si zirconiul sunt principalele materiale din care sunt confectionate.
Inainte de a incepe propriu zis tratamentul, este indicat sa se faca o simulare a rezultatului final, astfel inainte de orice preparatie se ia o amprenta (mulaj) pentru a realiza un model de studiu. Pe acest model, tehnicianul dentar realizeaza din ceara asa numitul Wax-up (simulare a formei dintilor) care ulterior ajuta si la prepararea fatetelor provizorii.
Fațetele ceramice sunt foarte rezistente dar ca și dinții naturali în caz de accident se pot sparge sau ciobi. Indiferent de tipul de fateta,masurile de ingrijire sunt extrem de importante pentru a le creste durata de viata: nu muscati pe alimente extrem de dure (coji de paine, nuci, gheata etc.) deoarece riscati sa le fracturati; mentineti o igiena orala riguroasa si programati controale periodice de cel putin doua ori pe an.
Smile design
Conceptul de Smile Design se aplică înaintea tratamentelor estetice ce vizează modificări ale fizionomiei pacienților. Acest concept modern, dezvoltat pentru prima dată în California, SUA, a modificat radical tratamentele stomatologice, mai ales pe cele restaurative și protetice.
În urmă cu câțiva ani, pacientul era nevoit să vadă și să accepte o lucrare protetică sau un alt tip de tratament doar după ce dinții erau deja șlefuiti sau lucrarea era gata realizată în laborator, fiind posibile mici corecturi de formă sau culoare, dar fară a mai fi posibilă revenirea la situația inițială.
Prin conceptul de Smile Design le acordăm pacienților noștri posibilitatea de a pre-vizualiza rezultatul final al tratamentului propus, înainte de a atinge cu freza un dinte sau de a aplica implanturile sau de a începe lucrarea protetică.
Metodele folosite în cabinetul nostru sunt următoarele:
- de la cele mai simple, constând în imagini ale situației clinice particulare a pacientului pe care i se vor explica problemele existente;
- modele de studiu realizate în laboratorul propriu, pe care pacientul poate vizualiza mai bine situația inițiala de la care pornim și pe care vom putea demonstra modificările propuse de medic, în ortodonție, implantologie și la pacientii cu tulburări ocluzale;
- imagini ale unor lucrări similare celor propuse pacientului și care au fost deja realizate și finalizate în laboratorul și cabinetul nostru;
- lucrări protetice - coroane, punți ceramice sau metalo-ceramice realizate în laborator pe modele ideale, pentru a putea vedea cum va arăta în final restaurarea;
- imagini ale unor cazuri clinice asemănătoare;
- simularea pe calculator - constă in realizarea de fotografii digitale ale pacientului și prelucrarea acestora pe calculator cu programe specializate, prin care se poate prefigura modul în care tratamentul propus va modifica aspectul dinților, arcadelor dentare sau chiar aspectul feței pacientului, tehnica fiind foarte utilă în cazul pacienților cu dinți naturali care solicită modificări ale formei, culorii, poziției, sau lungimii coroanei dentare;
- mock-up – reprezintă o tehnică de simulare în cabinet cu ajutorul materialelor fotopolimerizabile a tratamentului propus. Procedeul este folosit cel mai adesea în cazul fațetelor, coroanelor ceramice pe dinții frontali sau în tratamentele care vizează modificări de culoare, formă, poziție sau lungime a dinților anteriori;
- wax-up - realizat în laboratorul propriu pe modele folosind ceară de culoarea dinților naturali, de către tehnicianul care va realiza în final lucrarea;
- lucrări provizorii – realizate de medicii noștri în cabinet sau de tehnicieni in laborator prin două metode: frezare CAD/CAM și rășini diacrilice compozite Targis (Ivoclar).
La sfârșitul acestor etape de prefigurare a tratamentului, pacientul va accepta, în deplină cunoștință de cauză, unul dintre tratamentele propuse, cunoscând deja cum va arăta rezultatul final propus de noi, pentru toate cazurile clinice existând minim două soluții de tratament, sau, adesea, în funcție de caz, chiar și mai multe opțiuni.